Svjetsko prvenstvo 2020. - izvještaj

Natjecanja / Svjetsko prvenstvo

07.12.2020.

Svjetsko prvenstvo 2020. - izvještaj

Svjetsko prvenstvo 2020. godine održano je sa 6 mjeseci zakašnjenja, ali održano je. U svim državama u kojima nije bilo moguće održati kviz uživo, igralo se od kuće. Potez IQA da dopusti ovakvo igranje izazvao je dosta polemike i na međunarodnoj razini jer je svima jasno da je apsolutno nemoguća kontrola regularnosti rezultata za bilo kojeg igrača na svijetu. Iz tog poteza dobili smo dvije zanimljive posljedice: 1) nedostatak velikog broja igrača, pogotovo vrhunskih
2) sjajni rezultati nekih novih ili manje poznatih imena.

Koliko je realno da je Ravikant Avva iz Singapura, koji je na prošlogodišnjem SP-u bio 45. s 35 bodova manje od prvaka Olava Bjortomta, ove godine svjetski prvak s 11 bodova više od tog istog Olava, to će odlučiti IQA. Iz naše perspektive, ovo je bio opušteni trening kviz za ispuniti zimsku kućnu subotu standardnom dozom sadržajne opskurnosti iz pera IQA autora. Bilo kakve rezultatske nepravilnosti idu na kvizašku savjest svakog natjecatelja.

 

Hrvatski kviz savez dobio je 102 prijave za sudjelovanje, a primio natrag 82 rezultata, pri čemu u potpunosti poštujemo odluku 20 igrača da svoj rezultat zadrže za sebe. Igralo se doslovno po cijeloj Hrvatskoj, ali i u Beču, Dubaiju, Manchesteru, Mostaru. Naš prijatelj Anže Božič igrao je u Kranju, dok rezultat Dorjane Širole možete naći samo na Questu jer je igrala preko engleskih organizatora.

Krešimir Štimac i Neven Trgovec bili su svakako favoriti za vrh i odigrali su nerješeno 139:139, pri čemu su i četiri kategorije imali izjednačene. Ipak u drugom tie breaku (najbolja kategorija) bolji je Štimac i time su na 14. i 15. mjestu na svijetu. Dorjana Širola sa 119 bodova je treća. U domaćih top 10 imamo dva nova imena. Darija Kovačević je prije nekoliko dana u Potjeri ostvarila sjajan rezultat u završnoj igri gdje je sama imala 17 točnih odgovora, a ovdje na SP debiju 114 bodova. Juraj Kveder odigrao je u Beču svoj druge drugo SP i ovaj put skupio 108. Darija, Jura, želimo vas češće viđati, dobro došli!

Filip Ratković fantastično je odigrao kategoriju mediji gdje ima 5. rezultat na svijetu s 20 bodova. Krešimir Štimac još fantastičnije je odigrao kategoriju svijet gdje ima 4. rezultat s 24 bodova. Neven Trgovec još fantastičnije je odigrao kategoriju sport i igre gdje ima 3. rezultat na svijetu s 23 boda. Štimac i Trgovec najbolje su kod nas odigrali i zabavu (21). Darija Kovačević uzela je lifestyle (20) i znanost (18), Krešimir Melnik kulturu (23), a Kristo Kristić povijest (21).

Zahvaljujemo asistentima na distribuiranju materijala igračima i zaprimanju rezultata: Tomislav Bleiziffer, Gabrijela Čorković, Branimir Ivković, Lovro Jurišić, Ljerka Karleuša, Ana Pašalić, Josip Pavić, Dominik Varga, Maja Vražić. Hvala Borku Bariću na pomoći pri unosu bodova i na Google tablici. Dosta velik posao odrađen je s prevođenjem gdje se Petri i Dejanu pridružio kolega iz Niša, Braca Kundalić.

Organizatori i koordinatori: Dejan Cerovec i Petra Lypolt.

Hvala i svim igračima i vidimo se na kvizu u 2021. godini!

07.12.2020.