Svjetsko prvenstvo 2021. - izvještaj

Natjecanja / Svjetsko prvenstvo

04.08.2021.

Svjetsko prvenstvo 2021. - izvještaj

Nakon online Svjetskog prvenstva u prosincu 2020. godine, odigrali smo ponovno "ono pravo". Unatoč terminu doslovno usred ljeta i godišnjim odmorima, 118 igrača odigralo je ovaj tradicionalno težak i zahtjevan kviz. Prosjek riješenosti za naše igrače bio je 29,29%, a to je najmanje još od 2018. godine.

Ove je godine u svjetskih top 100 ušlo 6 naših igrača, a trojica od njih su u top 30: 

23. Neven Trgovec
25. Krešimir Štimac
26. Dean Kotiga
43. Dorjana Širola
50. Domagoj Pozderac
59. Lucian Šošić (U-25)

Nevenov rezultat najbolji je rezultat nekog našeg natjecatelja još otkad je Dorjana sedam puta završila u svjetskih top 20. Uručit ćemo mu prigodni trofej, a isto ćemo i Lucianu koji je najbolji hrvatski natjecatelj do 25 godina starosti.

Domaći poredak pogledajte na Google sheets, a svjetski na Questu.

Ostvareni su i respektabilni rezultati po kategorijama: Neven Trgovec ima 4. rezultat na svijetu u kategoriji sport i igre, a Dean Kotiga 5. rezultat na svijetu u kulturi.

Gledano po državama, primijetit ćemo da SAD imaju čak 27 natjecatelja u svjetskih top 100, što nikako ne iznenađuje bilo koga tko je vidio kako su izgledala pitanja na kvizu... Belgija ih ima 16, među kojima je i novi svjetski prvak Ronny Swiggers. Engleska ih ima 13, a Norveška 11. Ako će sve ići po planu, u studenom nas u Krakowu očekuje 2. kvizaška olimpijada i bit će zanimljivo!

Zahvaljujemo svima koji su omogućili da se ovo natjecanje održi i izvan Zagreba, a to su slučajnim redosljedom: Maja Vražić i Sanja Čaić - Karlovac, Morana Zibar i Sonja Bakota - Motovun, Ivana Vuković - Vinkovci, Stela Lizović - Zadar, Branimir Ivković - Split, Nina Križan - Varaždin, Ana Pašalić - Osijek, Ljerka Karleuša - Rijeka, Ivan Kružić - Sisak, Zoran Erak - Šibenik, Ivana Bleiziffer - Požega. Organizatori i koordinatori su Petra Lypolt i Dejan Cerovec.

04.08.2021.