8. Ekipno Državno Prvenstvo 2022.

Natjecanja / Ekipno državno prvenstvo

15.11.2022.

8. Ekipno Državno Prvenstvo 2022.

Ekipno državno prvenstvo održalo se osmi put, od toga treći put na Zagrebačkom velesajmu u sklopu sajma Interliber. U dinamičnom sajamskom ambijentu okupili smo 71 ekipu s igračima iz cijele Hrvatske, uz dvije gustujuće ekipe iz Srbije, Guns of Brixton te Dama i 4 asa.

Do petog naslova prvaka i trećeg u nizu stigla je ekipa Perlice. Za Perlice ovaj put nije igrao Dean Kotiga, ali su u sastavu Benić, Pezić, Trgovec, Velić, Vukorepa u drami finala, u koje su tri ekipe ušle s istim brojem bodova, bili su bolji od zadarskih KviZDi (Gulam, Jurić, Jurišić, Lakić, Surać) za jedan bod. Treće mjesto osvojila je ekipa pod radnim imenom TBA koje je ostalo i službeno ime. Ova pažljivo selektirana ekipa sastoji se od sjajnih igrača iz raznih drugih poznatih ekipa (Čorak, Gverić, Marinović, Mrazović, Vukšić), a nešto lošije odigrano finale donijelo im je sigurno treće mjesto.

Četvrto mjesto na Ekipnom državnom opet su obranili tragičari iz Vidim ose, što znači da je ovo četvrto prvenstvo u nizu u kojem osvajaju drvenu medalju. Do kad im traje pretplata? Ovaj put ga dijele s Crnom pogibijom iz vikovačko-vukovarskog kraja kojima je ovo najveći uspjeh do sad, kao i najveći uspjeh neke slavonske ekipe na EDP. Slajz Ive Karlovića je ekipa koju je okupio Domagoj Pozderac u Jastrebarskom za šesto mjesto, a na sedmom su Squaw i hulkoholičari z Međimurja. Osma su Djeca izdaje (Rijeka + Osječanka), devete Prevare (Osijek + Šibenčanin), a finale su još igrali Pedeset nijansi Sove iz Požege.

POREDAK

Igrale su tri ekipe u kojima su svi članovi do 25 godina starosti. Među njima sjajno 11. mjesto osvojila je ekipa Družba pere veš (Mirta Ćorić, Ivo Karamatić, Josip Preglej, Petar Prugovečki, Borna Škrlec) od kojih ćemo sigurno vidjeti još sjajnih rezultata. Jedina ženska ekipa i dalje su riječke ŠtRIge (Ingrid Glavaš, Jelena Novosel, Bojana Perhat, Gorana Tuškan, Ljerka Karleuša). Ekipa koja je nastupila na svih osam prvenstava do sad, i to u potpuno istom sastavu dugogodišnjih prijatelja, je kultni Nižerazredni vratnik (Dejan Ilijaš, Domagoj Jakopović, Dino Milić-Jakovlić, Marko Smiljić, Morana Zibar).

Po treći smo put dodijelili nagradu za poseban doprinos razvoju kviza u Hrvatskoj - dobio ju je Domagoj Šesto za godine entuzijazma u Vinkovcima, koje su kulminirale i četvrtim mjestom Crne pogibije.

Riječ dvije o samom kvizu. Feedback na težinu išao je od "previše je 12-ica, prelagano je" do "uh, teško, baš se vidi da je ovo državno". Pop kultura je imala prosječnu riješenost od gotovo 72%, dok je visoka kultura jedina bila ispod pola, i to sitnicu, 47,5%. Niti jedna ekipa nije imala 0 točnih odgvora ni ju jednoj kategoriji. Teža pitanja probrana su za finale i tamo ih je pet ostalo neodgovoreno. U repozitoriju na dnu stranice nalazi se PDF sa svim pitanjima, odgovorima i statistikom točnih odgovora.

Datoteka:Zagrebacki Velesajam logo.jpg – Wikipedija

Zagrebački velesajam najzaslužniji je što smo mogli kvizirati u tolikom broju, pa najprije hvala njima na ustupanju prostora, podršci i tehnici, a onda i svim donatorima: Grif, Red Bull, King-ICT, Menart, Zagreb Jazz Festival, Costa Coffee, Lelo Hex, Volim ljuto, Kvizopedija, Zoran Radisavljević.

Galeriju slika pogledajte u Facebook albumu.

Pitanja sastavili: Petra Lypolt, Neven Milijić, Dejan Cerovec
Kviz vodila: Ivana Pevec
Organizacija, koordinacija, promocija: Petra Lypolt i Dejan Cerovec
Asistentice: Jelena Gladović, Lana Vojnović, Tena Zenko Milović
Fotografije: Mirko Cvjetko

 

Hvala svima na sudjelovanju, vidimo se na kvizu!

15.11.2022.