9. Ekipno Državno Prvenstvo 2023.

Natjecanja / Ekipno državno prvenstvo

14.11.2023.

9. Ekipno Državno Prvenstvo 2023.

Po deveti put smo se okupili na Ekipnom državnom prvenstvu, a četvrti put na Interliberu. Dodatno smo povećali kapacitet od prošle godine, no ni to nije bilo dovoljno za sve koji su željeli igrati. Uspjeli smo tako primiti 81 ekipu po pet članova među kojima su "Kdor ne skače, ni Sloven'c" iz Slovenije i "HercKviz" iz Hercegovine. Nakon maratona od preko 4 sata, poredak izgleda ovako:

POREDAK

Nakon prve dvije trećine kviza izgledalo je da će biti napeto jer su "Toma i nevjernici" te "Prvoplasirani" bili izjednačeni na vrhu. Zadnje 3 kategorije - pop kultura, priroda , sport & igre, a posebno finale, nisu ostavili nikakvog mjesta za neizvjesnost i "Prvoplasirani" dolaze do 6. naslova prvaka i 4. uzastopnog (prije su igrali pod imenom "Perlice"). S obzirom na trenutnu svjetsku formu Deana Kotige i Nevena Trgovca i da su tu još kviz ikone Mladen Vukorepa, Nikola Pezić i Lukša Benić, sve osim njihove pobjede zaista bi bilo iznenađenje. U ovom formatu EDP igramo od 2017. godine i vrijedi istaknuti da nitko do sad nije pobijedio s čak 11 bodova razlike.

Priča o srebru je sjajna. Ekipa "Vidim ose" zadnja je četiri Prvenstva završila na 4. mjestu. Nakon tužnog odlaska Marijane Jakovašić prije nekoliko mjeseci, ime "Vidim ose" je umirovljeno te su Borko Barić, Šime Gverić, Josip Kelava, Dražen Nemet i Ana Žele zaigrali kao "Kraken Mare" te sjajnim finalom "...u nevjerojatnoj kombinaciji znanja, sreće, Ewing theory te Marijanine pomoći s nebesa..." došli do drugog mjesta.

Zadrani su došli u najjačem sastavu. Kao i prošle godine, Ivan Jurić, Roko Sven Surać, Duško Lakić, Lovro Jurišić, Dragan Gulam igrali su kao KviZDe, ovaj put za nijansicu slabije i tako završili bod iza drugog mjesta. Drveni je "Slajz Ive Karlovića" Domagoja Pozderca, prošle godine bili su 6., a godinu prije toga 17. tako da kandidatura za medalje je očita. "Jaka rekcija" na 5. mjestu je 4/5 ekipe "TBA" koja je prošle godine bila brončana. "Djeca izdaje" je osebujan miks igrača iz raznih dijelova Hrvatske, miješanih generacija i spolova i evo ih na 6. mjestu. Ako pritom dodamo da među njima sjede Lazić i Kum, streaming tog stola bio bi najgledaniji da tako nešto postoji. Požeški "Toma i nevjernici" sjajno su otvorili kviz, ali efikasnost je padala kako se bližio kraj. Iz Slavonije su još u finalu igrali "Crna pogibija" i "Mortal Wombat", a iz Rijeke "Manute mi penisom nanosi Bol".

Najbolja U-25 ekipa je opet "Družba pere veš" iz Zagreba, a jedina ženska ekipa i dalje "štRIge". 

Ostvareno je 9 stopostotnih rezultata po kategorijama (12/12, za društvo 11/11):

Društvo - "Slajz Ive Karlovića", "Toma i nevjernici"
Visoka kultura - "Prvoplasirani", "Kraken Mare", "Jaka Rekcija"
Pop kultura - "Dada Jihad", "Čangrizavi did"
Sport & igre - "Prvoplasirani", "HercKviz"

Prvih 82 pitanja koja su svi igrali imaju prosjek riješenosti 51,22% iako su kategorije varirale od 42,42% kod povijesti do 62,24% kod pop kulture. Pitanje iz povijesti Koji se okrugli broj našao u naslovu manifesta Ludvíka Vaculíka obavljenom tijekom Praškog proljeća 1968., u kojem se Komunističkoj partiji Čehoslovačke predbacuje gospodarsko propadanje države i nemogućnost iznošenja ideja suprotnih onima koje propagiraju partijske strukture? jedino je na koje nijedna od 81 ekipe nije dala točan odgovor. Takvih je u finalu još četiri.

Na pitanje iz društva Koje opće pravno načelo označava sustav vlasti utemeljen na poštivanju ustava, zakona i drugih propisa, kako od strane građana, tako i od nositelja državne vlasti? očekivani točan odgovor bio je VLADAVINA PRAVA, no nakon žalbi razni izvori pokazali su da se ovdje mogu priznavati i neki drugi odgovori kao točni, ali da je teško odrediti što priznati, a što ne. Pribjegli smo rješenju poništenja pitanja. Pitanja iz prava na kvizovima nisu česta (srećom?), a ovo je pokazatelj koliko je to sklizak teren. U repozitoriju na dnu stranice nalazi se PDF sa svim pitanjima, odgovorima i statistikom točnih odgovora.

Datoteka:Zagrebacki Velesajam logo.jpg – Wikipedija

Zagrebački velesajam najzaslužniji je što smo mogli kvizirati u tolikom broju, pa najprije hvala njima na ustupanju prostora, podršci i tehnici, a onda i svim donatorima: StaropramenKeindl Sport Bike, Volim ljuto, Menart Label, Vintage Photo Souvenir, Oz Comics, Costa Coffee Croatia

Galeriju slika pogledajte u Facebook albumu.

Pitanja sastavili: Petra Lypolt, Karlo Lugomer, Dejan Cerovec
Kviz vodila: Ivana Pevec
Asistentice: Jelena Gladović, Lana Vojnović, Tena Zenko Milović, Marija Barić i Petra Ferara
Fotografije: Mirko Cvjetko

Digitalni marketing: Marsela Mrnjavac

Organizacija, koordinacija, promocija: Petra Lypolt i Dejan Cerovec

 

Hvala svima na sudjelovanju, vidimo se na kvizu!

14.11.2023.