03.11.2015.

1. PHP 2015. – pitanja

Ukupna prosječna riješenost prije doigravanja je 34,12/90 iliti 37,91%. To je brojka koja govori o teškom setu koji je primjereniji ekipnom kvizu, no samo su 3 pitanja ostala neodgovorena: 1. i 11. u kategoriji svijet kroz povijest te 3. u kategoriji sport. Najveću riješenost od pitanja ima 1. u kategoriji vrlo opće stvari te 6. u kategoriji znanost (oba 32/34). Za doigravanje nismo radili statistiku. Rješenja su ispod svake kategorije u bijeloj boji, što znači da treba proći mišem preko njih. Pokraj svakog pojedinog rješenja je broj u obliku “x/34” koji kaže koliko je parova od 34 njih točno riješilo. Također, prije svakog pitanja naveden je autor.

 

VRLO OPĆE STVARI (prosjek: 7,76/15)

1. /aco/ Kako se zove niska tapecirana stolica bez naslona, s tri ili četiri noge, čije je ime izvedeno od starofrancuske reči za „bubanj“, a koja potječe iz 17. stoljeća i vladavine Luja XIV. na čijem je dvoru sjedenje na njoj označavalo privilegiju za osobu koja sjedi u okruženju kralja, dok je njena niskost u odnosu na kraljevski tron simbolizirala podanički odnos između kralja i podanika?

2. /vlahov/ Ovaj predmet vuče porijeklo iz angolskog plemena Kimbundu, prvenstveno ga koriste žene, ali ni neki muškarci nisu imuni na njega. Pojavljuje se u raznim oblicima: T-string, G-string, V-string, pa i „radikalini“ C-string. O kojem minijaturnom predmetu je riječ?

3. /cero/ Na slici je brojem 1 označena linija koja se zove kako?

4. /cero/ Negdje je kruh, negdje je tava, negdje je pivo, ali svugdje je doslovno sve. Što to?

5. /cero/ Virginia M. Rometty izvršna je direktorica kojeg informatičkog svjetskog diva?

6. /cero/ Pod kojim talijanskim nazivom znamo tanko narezano sirovo meso ili ribu koji su začinjeni maslinovim uljem i limovovim sokom i koji se uglavnom poslužuju kao predjelo?

7. /cero/ U kojoj od ovih država ne trebate preračunavati lokalnu valutu u kune da bi odredili vrijednost nečega, jer joj je omjer s kunom skoro 1:1?
a) Poljska
b) Danska
c) Bugarska
d) Rumunjska

8. /cero/ FarmVille, ChefVille i Texas HoldEm Poker tri su od pet najpopularnijih Facebook igara ikad, a sve tri proizvod su koje tvrtke?

9. /cero/ Jedan od prepoznatljivih potrošačkih ex yu simbola je dizajn koji vidimo. Što treba pisati ispod slike?

10. /mitrović/ Originalne korice knjige Anđeli i demoni napravljene su tako da se s njih riječi jednako čitaju iz bilo kojeg smjera da se promatraju. Kako se nazivaju ovakve riječi ili simboličke prezentacije?

11. /mitrović/ U veljači ove godine preminuo je najbogatiji Talijan. Čovjek čija je obiteljska kompanija najveći svjetski proizvođač slatkih proizvoda, među kojima se ističu Nutella, Raffaello i Tic Tac. O kojoj je kompaniji riječ?

12. /cero/ Izrazito tamno ale pivo koje se dobiva od prženog slada ili ječma. Tradicionalno se tim pojmom označavalo najjače vrste portera, a danas se najviše pije u Irskoj. Od nedavno možemo popiti i prvu domaću inačicu te vrste piva. Koje to vrste?

13. /cero/ Godinama na zadnjoj stranici Globusa, a od nedavno na zadnjoj stranici Jutarnjeg. Tko?

14. /dara/ U spunerističkom svijetu, što zapravo radi majstor kojem na dućanu piše “foliram parove”?

15. /jelena/ Svjetska luksuzna modna kuća Hermes poznata je, među ostalim, i zbog slavnih torbica koje su nazvane po još slavnijim aktericama svjetske scene. Na ekipnom prventsvu spomenuli smo Birkin bag, a koja je druga njihova torba također ekskluzivni statusni simbol?

Rj:

1. TABURE 32/34
2. TANGE 28/34
3. LINIJA ŽIVOTA 27/34
4. PAN 16/34
5. IBM 8/34
6. CARPACCIO 26/34
7. DANSKA 26/34
8. ZYNGA 18/34
9. OPATIJA 16/34
10. AMBIGRAMI 3/34 – Matković/Kiš, Širola/Kotiga, Lypolt/Međeral
11. FERRERO 29/34
12. STOUT (od nedavno postoji Agram od pivnice Medvedgrad) 9/34
13. TANJA TORBARINA 10/34
14. POLIRA FAROVE 9/34
15. KELLY BAG 7/34

GLAZBA I OSTALA KULTURA (prosjek: 4,68/15)

1. /aco/ Serenada se smatra večernjom ljubavnom pjesmom, a kako se zove njezina suprotnost – jutarnja ljubavna pjesma? Riječ dolazi iz francuskog, a fonetski je ista kao i prezime jednog od igrača ovdje prisutnih?

2. /aco/ Koji je umjetnički stil nazvan po prodavaonici koju je u Parizu 1895. godine otvorio njemački trgovac umjetninama Siegfied Bing?

3. /vlahov/ Smatra se ne samo jednim od najvećih kipara 20. stoljeća, nego i uopće. Pionir je modernizma i iza sebe je ostavio mnoštvo skulptura, fotografija i slika. Njegova Gospođa L.R., Danaja i Ptica u prostoru spadaju među najskuplje prodane skulpture ikad. Najupečatljiviji je po varijacijama na temu poljupca koji mu je bio konstantan izvor inspiracije. Kako se zvao taj „patrijarh modernog kiparstva“?

4. /vlahov/ Ikona i utemeljiteljica modernog plesa, čiji je utjecaj na tom polju reda veličine kao utjecaj Picassa u slikarstvu. Izgradila je vlastiti stil na osnovu grčenja, opuštanja tijela i padova, a nastupila je 1962. i u Zagrebu.

5. /vlahov/ Bio je slikar širokih, svijetlih obzora prekrivenih maglom i prozračnog neba , a u svoje lirske pejzaže i vedute često je stavljao mitološke i pastoralne likove. Izvršio je velik utjecaj na mnoge slikare, a ponajviše na imenjaka Pissarroa. Kojeg su učenika Barbizonske škole zvali „kraljem pejzaža“?

6. /vlahov/ U želji za pustolovinama, glavni junak bježi od kuće i ukrcava se kao slijepi putnik na brod „Grampus“. Na putovanju će doživjeti zatočenje u utrobi broda, pobunu mornara, borbu s odmetnicima, buru, glad i žeđ na brodu koji polagano tone, kanibalizam u kojem i sam sudjeluje, put na Južni pol… Čiji su doživljaji opisani u romanu koji je doživio i nastavak, ali ne iz pera svog tvorca?

7. /vlahov/ Koja je „različita“, „pobunjena“ i „vjerna“ autorica distopijske young adult trilogije radnju svojih romana stavila u daleku budućnost Chicaga podijeljenog na frakcije: Nijekanje, Učeni, Neustrašivi, Iskreni i Dobrohotni? Ima tek 26 godina!

8. /vlahov/ Od koga točno Eddy Grant traži nadu u svom reggae hitu Gimme Hope Jo’anna iz kasnih osamdesetih, ako znamo da je pjesma bila zabranjena u zemlji čiji tadašnji režim napada?

9. /vlahov/ Virginia Patterson Hensley bila je samouka i nije znala čitati note, ali je imala savršen sluh. Po vlastitom priznanju bila je „luda“, a uživala je u „šetnjama nakon ponoći“ i „slatkim snovima“. Kako je ime tragično stradaloj pjevačici koja je sve prijatelje, i muške i ženske, oslovljavala s „Hoss“?

10. /cero/ Napišite brojeve da bi glazbena jednadžba bila točna: Andre____ + ____Mary Three * Maroon___ * Matchbox____ * ____cc = ____Maniacs

11. /cero/ “The zipless fuck“ is the purest thing there is. And it is rarer than the unicorn. And I have never had one. – požalila nam se Erica Jong u Strahu od čega?

12. /cero/ O djevojci kojeg je imena riječ ako vijesti izvještavaju:
In den letzten Monaten ist die Zahl der vermissten Personen dramatisch angestiegen. Die jüngste Veröffentlichung der lokalen Polizeibehörde berichtet von einem weiteren tragischen Fall. Es handelt sich um ein neunzehnjähriges Mädchen, das zuletzt vor vierzehn Tagen gesehen wurde. Die Polizei schliesst die Möglichkeit nicht aus, dass es sich hier um ein Verbrechen handelt.

13. /cero/ Projektirao je između ostalog Muzej revolucije u Sarajevu, kompleks Solaris u Šibeniku, Poljudski stadion i “Darth Vader” crkvu u zagrebačkoj Volovčici. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih arhitekata, redovni član HAZU koji je umro 2013. godine. Tko?

14. /mitrović/ 12. ožujka napustio nas je veliki fantasy pisac, autor kultnog stripa Discworld o svijetu koji postoji na disku kojeg na leđima nose četiri slona koji stoje na leđima divovske kornjače. Koji pisac?

15. /mitrović/ Ova austrijska kompozitorica i slikarica bila je nadahnuće umjetnicima svog vremena, a mnogima i supruga. Udavala se za Gustava Mahlera, Waltera Gropiusa i Franza Werfela. S obzirom da je imala razna prezimena, tražimo samo njezino osobno ime.

Rj:

1. AUBADE, priznali smo i ALBA 3/34 – Širola/Kotiga, Rogulj/Štimac, Perković/Kovač, a podosta odgovora bilo je “Kotiga”
2. ART NOUVEAU 5/34
3. CONSTANTIN BRÂNCUŞI 5/34
4. MARTHA GRAHAM 5/34
5. JEAN-BAPTISTE CAMILLE COROT 11/34
6. DOŽIVLJAJI ARTHURA GORDONA PYMA 6/34
7. VERONICA ROTH 8/34
8. JOHANNESBURG 10/34
9. PATSY CLINE 6/34
10. ANDRE 3000 + 7 MARY THREE * MAROON 5 * MATCHBOX 20 * 10 CC = 10000 MANIACS 9/34
11. LETENJA 25/34
12. JEANNY 16/34 – puno odgovora bilo je Natascha Kampusch
13. BORIS MAGAŠ 13/34
14. TERRY PRATCHETT 20/34
15. ALMA 17/34

FILM I TELEVIZIJA (prosjek: 5,94/15)

1. /aco/ “Svi likovi i događaji su izmišljeni. Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna”, disclamer je na kraju mnogih filmova. Razlog za to potječe iz 1932. godine kad je kuća MGM tužena zbog netočnog portretiranja Feliksa i Irine Jusupov u filmu o kojem slavnom Rusu?

2. /cero/ Radnja je u izmišljenom gradu u Indiani, stil snimanja je sličan The Officeu, a Ron Swanson jedan je od glavnih likova. Serija se zove…?

3. /cero/ Što povezuje filmove: The General (1926), From Russia with Love (1963), Cet obscur objet du désir (1977), Before Sunrise (1995), The Darjeeling Limited (2007).

4. /cero/ Slavni oceanograf Jacques Cousteau dobio je Zlatnu palmu 1956. za svoj dokumentarac Le Monde du silence. To je bio jedini dokumentarac koji je dobio Zlatnu palmu sve do 2004. kad ju je dobio koji?

5. /cero/ Nedavno nas je napustio veliki redatelj, Tomislav Radić. Što je Iva snimila i Kotlovina dva su filma s kojima je u novije doba zaintrigirao publiku, a davno prije zaintrigirao je istinske filmske sladokusce „filmom istine“, Živa istina. U glavnoj je ulozi majka Bojane Gregorić, tadašnji seks simbol koji se pojavio bez ikakve šminke, što je bio šok! O kojoj je ikoni riječ?

6. /FAK/ Koji je glumački velikan odradio i impresivnu karijeru u vojsci, te je kroz 2. svjetski i Vijetnamski rat dogurao do čina brigadnog generala u zrakoplovstvu?

7. /FAK/ Nastavite kronološki niz: Kenjac, Crnci, 72 dana, Ljudožder vegetarijanac, Halimin put, _____________.

8. /FAK/ Raoul Coutard + Jean Luc Godard, Janusz Kaminski + Steven Spielberg, Roger Deakins + braća Coen, Sven Nyqvist + …?

9. /FAK/ Iako je posthumnih Oscara podijeljeno podosta, glumci su ih dobili samo dva. Ok, nisu ih baš fizički dobili… Uglavnom, znamo da je Heath Ledger jedan od njih, i to je bilo 2008., a prije njega tko je bio dobitnik 1977.?

10. /FAK/ Koja boja povezuje naslove lošeg filma u kojem Michael Keaton pokušava komunicirati sa svojom pokojnom suprugom i ništa boljeg filma Rolanda Emmericha s Channingom Tatumom i Jamiem Foxxom u glavnoj ulozi?

11. /jelena/ Kojeg je inspektora kojeg smo mogli gledati na HRT-u stvorila Caroline Graham?

12. /jelena/ Dok Virginia Woolf piše roman Mrs Dalloway, Laura Brown ga čita, a Clarissa Vaughan ga proživljava. Koje su tri glumice utjelovile navedene dame? S obzirom da su sve tri zvijezde, sve tri moraju biti točne.

13. /dara/ Pravo ime lika u Žici je Reginald Cousins, ovisnik je o heroinu, beskućnik, druker, a maestralno ga igra Andre Royo. Po kojem ga napuhanom nadimku znamo?

14. /cero/ Prezime kojeg redatelja možemo pronaći u imenu romana nobelovca Saula Bellowa iz 1964.?

15. /cero/ Tko ili što je plastično u naslovu kultnog bunkeriranog filma Lazara Stojanovića s Tomislavom Gotovcem u glavoj ulozi? Arhivske snimke ustaša, četnika, Hitlera, Pavelića i Tita u kombinaciji s radnjom koja između ostalog obrađuje teme poput homoseksualnosti i promiskuiteta nisu baš sjele Partiji.

Rj:

1. GRIGORIJ RASPUTIN 15/34
2. PARKS AND RECREATION 15/34
3. VLAKOVI 24/34
4. FAHRENHEIT 9/11 12/34
5. BOŽIDARKA FRAJT 20/34
6. JAMES STEWART 8/34
7. KAUBOJI (hrvatski kandidati za Oscara od 2009. do 2013.) 8/34
8. INGMAR BERGMAN (snimatelji+redatelji) 14/34
9. PETER FINCH (za film Network) 7/34
10. BIJELA (White Noise / White House Down) 9/34
11. TOM BARNABY 9/34
12. NICOLE KIDMAN, MERYL STREEP, JULIANNE MOORE (film je The Hours) 16/34
13. BUBBLES 10/34
14. HERZOG 16/34
15. ISUS 16/34

ZNANOST (prosjek: 6,03/15)

1. /aco/ Stalaktit je špiljski “ukras” koji visi sa stropa špilje, dok stalagmit raste i uzdiže se s njenog poda. Kad se stalaktit i stalagmit spoje (kao na slici) dobijemo “ukras“ koji se zove…?

2. /aco/ Koje mitološko ime nosi jedna od najvećih živućih vrsta orlova na svijetu, najkrupnija i najmoćnija ptica grabljivica u obje Amerike?

3. /aco/ Protanopi, deuteranopi i tritanopi imaju problema s kojim osjetilom?

4. /aco/ Gdje je otkriven mineral armalkolit ako znamo da je ime dobio po tri prezimena?

5. /vlahov/ Točno 100 godina nakon što je francuski ljekarnik Pelletier otkrio taj otrovni alkaloid, Agatha Christie ga je upotrijebila kao oružje umorstva u svom prvom romanu, Zagonetni događaj u Stylesu. Poirot i Japp su, naravno, riješili slučaj, a možete li vi odgonetnuti ime tog izuzetno jakog otrova koji se dobiva iz sjemenki istoimene indijske biljke?

6. /cero/ Herbicidi protiv korova, insekticidi protiv insekata, fungicidi protiv gljivičnih bolesti, akaricidi protiv grinja, rodenticidi protiv čega?

7. /cero/ Početkom 20. stoljeća otkrilo se da svjetlost osim valnih posjeduje i čestična svojstva (fotoni). 1920-ih jedan se znanstvenik pitao obrnutu stvar, posjeduju li čestice kao npr. elektroni valna svojstva. To je i dokazao, pa se danas tako koristi elektronski mikroskop. Znanstvenik je dobio Nobela za fiziku 1929., a zove se…?

8. /cero/ U imenu najduže europske zmije koja naraste i preko 2 metra nalazi se koja druga životinja u nominativu?

9. /mitrović/ Po čemu je karakteristična Manska mačka (Manx), jedinstvena u svijetu domaćih mačaka?

10. /mitrović/ Kako se nazivaju subatomske čestice koje su nazvane po talijanskom nobelovcu za fiziku zaslužnom za razvoj prvog nuklearnog reaktora, a čije ime nosi i jedan paradoks vezan za postojanje izvanzemaljskog života?

11. /mitrović/ Iako ih imaju i raže, Lorenzinijeve ampule su ipak najpoznatije kao karakteristika jedne druge vrste riba. Kojim to ribama ova udubljenja u njušci omogućuju toliko veliku osjetljivost na električno polje da mogu registrirati i struje jačine otkucaja srca na ogromnim udaljenostima?

12. /mitrović/ U ovom njemačkom gradu nalazi se jedno od najstarijih europskih sveučilišta, službenog imena Ruprecht-Karls-Universität. Pohađao ga je velik broj poznatih mislilaca i nobelovaca, a činjenica da je tu jedno vrijeme studirao i Winston Churchill navodno ga je spasila bombardiranja u II. svj. ratu. Koji grad?

13. /cero/ Zvuk je to koji sadrži mješavinu svih zvučnih frekvencija jednako raspoređenih po rasponu frekvencijskog pojasa. Znamo da ovako napisano zvuči nejasno, pa poslušajmo kako zapravo zvuči: (SAD BI TU TREBAO BITI ZVUČNI ZAPIS, ALI NIJE). Koriste ga audio inženjeri pri raznim mjerenjima, a kažu da se koristi i za uspavljivanje beba (!) Zanima nas kako se ovaj zvuk zove.

14. /cero/ Ako na vremenskoj prognozi kažu da su mogući udari bure od 70 čvorova, koliko je to u km/h? Zaokružite na cijeli broj.

15. /cero/ Kako nazivamo pojavu u fizici kad neki sustav prisilno titra i onda se pri određenoj frekvenciji titranja postiže maksimalna amplituda? Pojava se događa u mehanici, akustici, elektrotehnici itd.

Rj:

1. STALAGNAT 10/34
2. HARPIJA (eng. harpy eagle) 8/34
3. S VIDOM (to su tri tipa daltonizma – ne raspoznavanje crvene, zelene i plave boje) 20/34
4. NA MJESECU (ARMstrong, ALdrin i COLlins) 8/34
5. STRIHNIN 5/34
6. GLODAVACA 32/34
7. LOUIS DE BROGLIE 3/34 – Šarić/Vlahek, Tomičić/Živanović, Širola/Kotiga
8. OSA (zmija je kravosas) 3/34 – Šarić/Vlahek, Tomičić/Živanović, Rogulj/Štimac, ovo je test pažnje jer je podosta odgovora bilo je “krava”, koja je u vokativu
9. NEDOSTATAK REPA 10/34
10. FERMIONI 21/34
11. MORSKI PAS 22/34
12. HEIDELBERG 18/34
13. BIJELI ŠUM (samo šum nije dovoljno precizno) 17/34
14. 130 (70 * 1.852 = 129.64) 12/34
15. REZONANCIJA 12/34

SVIJET KROZ POVIJEST (prosjek: 5,06/15)

1. /aco/ Cikladski otok Milos osim što je poznat po nalazištu jedne od najljepših statua iz doba helenističke kulture, Miloske Venere, mjesto je rođenja starogrčkog pjesnika i sofista koji se smatra prvom poznatom osobom ateistom. On se zove…?

2. /aco/ Zahvaljujući kanadskom inženjeru Sandfordu Flemingu, na Međunarodnoj konferenciji održanoj u Washingtonu 1884. godine, Zemlja je postala podijeljena na što?

3. /aco/ Starozavjetni prorok Jona odbio je Božju zapovijed da ode u koji asirski grad i propovijeda vjeru, zbog čega se Bog žestoko obračunao s njim tako što je poslao ogromnu ribu koja ga je progutala i u čijoj utrobi je proveo tri dana i tri noći? Grad je danas dio iračkog Mosula.

4. /aco/ Ako zanemarimo vrhove po Kavkazu i Alpama, Mulhacén je s 3480 metara najviši vrh kontinentalne Europe (Tenerife i Grenland imaju više vrhove od njega). Kojem planinskom lancu Mulhacén pripada?

5. /aco/ Što je prema mitu urođeničkog australskog naroda Binbinga nastalo tako što je njihov bog Bobbi-Bobbi iščupao sebi rebro i dao ga ljudima?

6. /aco/ Ono što su u rimskoj mitologiji bile Kaméne, u grčkoj mitologiji bile su…?

7. /aco/ Kako se zvala dinastija koja ime nosi po jednom biblijskom liku, a čiji je posljednji vladar bio etiopski car Heile Selasije?

8. /cero/ Danas 10000, a nekad 41000. Danas 21000, a nekad…?

9. /dara/ Mjeseci rimskog kalendara dobivali su imena po svačem. Koliko ih je dobilo ime po ženama?

10. /cero/ Maroniti su pripadnici Katoličke crkve s istočnim religijskim obredima. Govore arapski i uglavnom žive na prostoru koje države u kojoj su bili jedna od umiješanih strana u 15-godišnjem građanskom ratu? U filmu Naša majka (Incendies, 2010) možemo vidjeti neke njihove pripadnike.

11. /cero/ Kako se zove “jedinstveni grad budućnosti” koji se gradi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će biti ekološki najčišći grad na svijetu i u kojem će se oko 50 tisuća stanovnika služiti isključivo obnovljivom energijom? Ime mu na arapskom znači “izvor”.

12. /cero/ Na kojem se otoku nalazi Trokut ispod Kanalske ulice?

13. /cero/ Windsor je najjužniji grad u Kanadi i, logično, leži na granici s SAD-om. Koji se američki grad nalazi odmah s druge strane granice, a između njih je rijeka koja se zove isto kao i grad?

14. /mitrović/ Kad su 1990. godine umjetnici počeli oslikavati Berlinski zid, nastala je East side galerija koju čini više od 100 slika. Među njima se ističe legendarno djelo malo poznatog moskovskog studenta koje prikazuje vatreni poljubac Leonida Brežnjeva i kojeg Nijemca?

15. /cero/ Kako se zove utvrda na poluotoku kod Pule koju je izgradila Austrija u 19. stoljeću, a koja danas služi kao lokacija održavanja raznih glazbenih festivala?

Rj:

1. DIJAGORA 0/24
2. VREMENSKE ZONE 24/34
3. U NINIVU 16/34
4. SIERRA NEVADA 5/34
5. BUMERANG 28/34
6. MUZE 8/34
7. SOLOMONSKA (etiopski carevi smatrali su se nasljednicima cara Solomona i kraljice od Sabe) 9/34
8. 58000 6/34
9. DVA (Maja i Junona) 10/34
10. LIBANON 23/34
11. MASDAR 0/34
12. MANHATTAN (Triangle Below Canal Street) 11/34
13. DETROIT 6/34
14. ERICH HONECKER 20/34
15. PUNTA CHRISTO 4/34

SPORT (prosjek: 4,65/15)

1. /aco/ Koji je legenadarni sportaš, pravog imena Eldrick, od oca odmah po rođenju dobio nadimak u znak zahvalnosti prema vijetnamskom vojniku koji mu je u ratu u nekoliko navrata spasio život?

2. /mitrović/ Jedna od najpopularnijih ličnosti američke povijesti, a možda i najpoznatiji jahač Pony Expressa (kad je imao 14 godina) nalazi se u imenu jednog NFL kluba. Koja ličnost/klub?

3. /cero/ Gunder Gundersen bio je dakako Norvežanin, a poznat je po tome što je osmislio metodu vrednovanja rezultata u kojem olimpijskom sportu? Po njemu se i zove jedna od disciplina u tom sportu.

4. /cero/ U kojem se gradu početkom siječnja svake godine održava teniski Hopman Cup, ekipno natjecanje u kojem su mješoviti parovi bitan faktor? Za hipstere samo napomena da je Bon Iver opjevao taj grad.

5. /cero/ Koji je NBA klub zadnji put igrao play-off 2004., a po svemu sudeći neće ni ove godine jer su na začelju Zapada? 10 godina “play-off suše” trenutni je rekord lige.

6. /cero/ Uz Blanku i Joška postoji i Perica. Jesu li u rodu, ne znamo, ali i Perica Vlašić bio je vrhunski sportaš. Olimpijac iz Melbournea i Rima te sportaš godine prema Sportskim novostima godine 1953. Kojim se sportom bavio Perica?

7. /cero/ Na kojem se skijalištu skijaši alpinci bore za pokal Vitranc?

8. /cero/ Latvijac Martins Dukurs od 2010. do 2015. svake je godine europski prvak. Od 2011. svake godine je i svjetski prvak (uz iznimku srebra 2013.), a na OI u Vancouveru i Sočiju bio je srebrni. U zadnjih 5 godina, 4 puta je bio sportaš godine u Latviji. U kojem to sportu hara Dukurs?

9. /cero/ Tko je od 2013. hrvatska rekorderka u atletskoj disciplini u kojoj hrvatski rekord s početka devedesetih drži Drago Paripović?

10. /cero/ Jakov Fak na nedavno završenom svjetskom prvenstvu u biatlonu u finskom Kontiolahtiju osvojio je zlato u kojoj disciplini?

11. /vlahov/ Šah i onima koji ga vole zna biti dosadan kad gledaju vrhunske igrače kako povlače mučne taktičke poteze i čekaju tuđu pogrešku. Zato su napadački igrači, kao i u svakom sportu, puno omiljeniji. Ako uguglate attacking chess players, na svim listama dobit ćete ime svjetske institucije napadačkog šaha kojem nisu predviđali blistavu budućnost s tim stilom igre, ali eto, bio je svjetski prvak i još se podosta opijao uz to. Tko?

12. /sivac/ Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija….vjerojatno biste i u snu znali nabrojati prvih dvadeset repki na FIFA-inoj svjetskoj ljestvici. Koja se država, koja je nedavno ostvarila povijesnu prvu kvalifikacijsku pobjedu, nalazi na posljednjem, 209. mjestu?

13. /cero/ 5 klubova ima dva naslova rukometnog prvaka Europe, 5 ih ima i s tri naslova. Iznad njih je još Gummersbach s pet naslova i koji klub s čak osam?

14. /cero/ Ako u judu poentirate ipponom, pobijedili ste. Kako se zove poentiranje u judu koje vrijedi „pola ippona“, tj. ako se tijekom borbe izvede dvaput, postaje ippon i sudac prekida borbu?

15. /cero/ Prije nekoliko dana mediji su nas informirali da Michael Phelps voli i malo drukčije „vodene sportove“. Što to Michael voli?

Rj:

1. TIGER WOODS 11/34
2. BUFFALO BILL(S) 11/34
3. NORDIJSKA KOMBINACIJA 0/34
4. PERTH 13/34
5. MINNESOTA TIMBERWOLVES 8/34
6. VESLANJE 11/34
7. KRANJSKA GORA 23/34
8. SKELETON 6/34
9. LISA STUBLIĆ NEMEC (disciplina je maraton, a Lisa je rekorderka još i u polumaratonu, 10000m i 5000m) 12/34
10. MASS START ili 15 km 9/34
11. MIHAIL TALJ 10/34
12. BUTAN 10/34
13. BARCELONA 19/34
14. WAZA-ARI 1/34 – Molvarec/Vukorepa
15. PISSING (platio je 900$ domini da se popiša po njemu) 13/34

DOIGRAVANJE

Rj: KARTEL
a) Oblik sporazumnog udruživanja istorodnih tvrtki konkurenata.
b) Osnovni cilj tog oblika udruživanja je uklanjanje međusobne konkurencije i stvaranje uvjeta za monopolski položaj.
c) Osim tvrtki (npr. naftnih), na taj se način udružuju i veliki proizvođači narkotika.

Rj: GORDON RAMSAY
a) “Ovaj nabujak je tako potonuo da James Cameron želi snimiti film o njemu!” “Ova piletina je toliko sirova da je PETA još uvijek pokušava spasiti!” – samo su dvije od mnogobrojnih blagih kritika ovog slavnog kuhara.
b) Restorani mu trenutno drže 14 Michelinovih zvjezdica, a onaj glavni, u londonskom Chelseau, 3 zvjezdice drži od 2001.
c) Šef Paklene kuhinje.

Rj: MIRO GAVRAN
a) Jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni festival posvećen njemu, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine. Festival je od 2003. do 2013. djelovao u Slovačkoj, a od onda je u Poljskoj.
b) Tekstovi su mu u književnim antologijama po cijelom svijetu, a neka od djela su mu: Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, Zaboravljeni sin, Noć bogova.
c) Od 1989. do 1992. bio je ravnatelj Teatra &TD, a 2001. sa suprugom je utemeljio Teatar Gavran.

Rj: BUDDY HOLLY
a) Rock ikona koju su Weezer opjevali na svojem debi albumu iz 1994.
b) Rođen je kao Charles Hardin Holley 1936.
c) Umro je na dan kad je umrla glazba.

Rj: ROBERTO BENIGNI
a) Jedina je osoba uz Laurencea Oliviera koja je dobila Oskara za glavnu mušku ulogu za film koji je sam režirao.
b) U filmu Jima Jarmuscha iz 1991. glumi jednog od taksista, a gore spomenuti film snimljen je 6 godina poslije.
c) U 1991. datiramo i njegovu komediju Johnny Stecchino u kojem glumi njegova supruga Nicoletta Braschi koja se pojavljuje i u njegovu posljednjem filmu Tigar i snijeg.

Rj: TALENTIRANI GOSPODIN RIPLEY
a) Prije nego što je stigao u Mangiabello u posjet Dickieju, živio je siromašno i prosječno sanjajući o životu na visokoj nozi.
b) Alain Delon, Dennis Hopper, John Malkowich, Jonathan Kent, Barry Pepper, Ian Hart… Svi u svojim filmografijama imaju njegovu ulogu, ali onu koju smo opisali u navodu iznad odigrao je sedmi glumac.
c) Ovaj talentirani mladić izišao je iz pera Patricie Highsmith, a njegovu najpoznatiju (već spomenutu) „inkarnaciju“ režirao je Minghella, a odglumio Damon.

Rj: ALDEHIDI (alcohol dehydrogenatus)
a) Organski spojevi, čije ime s latinskog prevodimo kao ‘alkohol lišen vodika’.
b) Nastaju oksidacijom alkohola, a daljnjom oksidacijom daju karboksilne kiseline (mravlja, octena itd.).
c) Koriste se u plastificiranju, deterdžentima, ali su i važan sastojak mnogih parfema (poznati su sastojak Chanela br. 5).

Rj: AFRIČKA ŠLJIVA
a) Zimzelena biljka iz roda Prunus, porijeklom iz planinskih dijelova subsaharske Afrike, Madagaskara i još nekih afričkih otoka. Biljka u nazivu sadrži zemljopisnu odrednicu.
b) Listovi su joj eliptičnog oblika, plodovi imaju dvije polutke i kažu da su ukusni, ali biljka je posebna jer kora drveta pomaže kod svačega: malarije, bolesti bubrega, probavnih problema te problema s prostatom.
c) Ne pada!

Rj: JAN SOBJESKI
a) Jedan od najznačajnijih vladara Poljsko-Litavske Unije kojom je vladao 22 godine, od 1674. do svoje smrti.
b) Izborio je mnoge velike pobjede protiv Osmanlija, pa su ga oni sami nazvali Poljski lav.
c) Najveća pobjeda svakako je bila kod Beča 1683. poslije koje su ga papa i mnogi drugi uglednici nazvali spasiocem zapadne civilizacije.

Rj: KUBA
a) Najveći otok u državi u kojoj je drugi po veličini Isla de la Juventud.
b) Neki od najvećih gradova na njemu su Holguín i Camagüey.
c) Kad je „slobodan“, pije se.

Rj: NICOLAS MASSÚ
a) Jednini tenisač koji je na istim OI osvojio zlato i pojedinačno i u parovima.
b) Kad je s partnerom u paru osvojio prvo od tih zlata, to je bila prva zlatna olimpijska medalja za tu državu uopće.
c) Doma u Čileu nadimak mu je Vampiro.

Rj: MANNY PACQUIAO
a) Promijenio je 8 težinskih kategorija i u svakoj bio svjetski prvak. Trenutno je svjetski prvak u velter kategoriji za WBO organizaciju.
b) Osim što je boksač, doma na Filipinima bavi se i košarkom, glumom, glazbom, politikom…
c) 2. svibnja u “meču stoljeća” očekuje ga Floyd Mayweather Jr.

03.11.2015.