19.11.2018.

5. EDP 2018.

U subotu 17.11.2018. Zagrebački velesajam u sklopu sajma Interliber ugostio je 5. ekipno državno kvizaško prvenstvo. U organizaciji Hrvatskog kviz saveza skupila se 61 ekipa (13 više nego prošle godine) te se kroz 126 pitanja dobilo nove državne prvake.

Na početku natjecanja podijeljene su medalje za nedavno održani Croatian Open, točnije samo srebrna Deanu Kotigi, dok zlatna Dorjana Širola i brončani Ivan Vlahek nisu bili prisutni. Zadarska udruga KviZD dobila je plaketu za poseban doprinos razvoju kviza u Hrvatskoj, ponajviše zbog organizacije Memorijala Mirka Miočića.

Mikrofon je preuzela Ivana Pevec i suvereno odvodila natjecanje koje se sastojalo od 7 kategorija po 12 pitanja. Prvih pet ekipa plasiralo se u finale u kojem se ubrzanim tempom odgovaralo na još 42 pitanja. Na kraju je jedan jedini bod odlučio da su novi prvaci Hrvatske ekipa K.u.K. Improvisatoren u sastavu abecedno: Kristo Kristić, Krešo Međeral, Marko Ožegović, Maja Rogulj i Krešimir Štimac - Kira. Radi se o ekipi koja je na prošlim prvenstvima pretrpila puno frustracija i napokon su došli do potpuno zasluženog zlata i tableta koje je osigurao Iskon. Kristić već ima zlato s prvog EDP-a s ekipom Belzebube. Srebrne su Perlice, stalni osvajači EDP medalja, ovaj put u sastavu: Tomislav Ćurin, Dean Kotiga, Nikola Pezić, Neven Trgovec i Mladen Vukorepa. Lanjski pobjednici, Kumova slama, u izmijenjenom sastavu došli su do bronce: Ivan Jurić, Lovro Ljubičić, Ena Šarić, Ivan Šunde, Perica Živanović - Kum.

Inače su natjecatelji došli iz cijele države, pa osim Krista Kristića koji je iz Dubrovnika došao po pobjedu, spomenimo nezagrebačke ekipe u top 10. Slučajno ili ne, sve tri dijele 7. mjesto: Nečasne sestre (Zadar), Voodoo People (Osijek), Sinovi sinkope (Rijeka).

POREDAK JE OVDJE

Kompletna pitanja sa statistikom točnih odgovora možete skinuti na dnu stranice u repozitoriju. Prosjek riješenosti 84 pitanja (dakle bez finala) je 54,74%, što je otprilike kao i prošle godine.

Visoka kultura je bila najlakša, čak i prelagana, s prosjekom 8,15 bodova od 12 mogućih. Povijest je bila najteža, ali opet sa skroz igrivim prosjekom od 5,28 bodova od 12 mogućih. U sportu gdje se tražila američka košarkašica Breanna Stewart samo je ekipa Vidim ose imala točan odgovor, zapravo njihov član Borko Barić - jedini od 305 ljudi! U pop kulturi među ekipama koje su imale najviše bodova (10) našla se i ekipa Casey Fucking Ryback, iako su u ukupnom poretku dosta nisko.

Zahvaljujemo Zagrebačkom velesajmu na prostoru, a posebno tehničarima na podršci. Hvala KSET-u na dodatnom projektoru.
Hvala sponzorima na nagradama, a osim Iskona, to su bili abecedno: Crunchips, Botica Biscuits, KarlovačkoKarting Arena Zagreb, Rebuy Stars Zagreb, Red BullŽena.hr

Pitanja sastavili: Ana Kolobarić, Petra Lypolt, Martin Brkić i Dejan Cerovec
Kviz vodila: Ivana Pevec
Organizacija, koordinacija, promocija i logistika: Petra Lypolt i Dejan CerovecAsistentice: Barbara Babić, Maja Martić i Ana Perlić
Fotografije: Ksenija Lu Zafirović

Galeriju slika pogledajte u Facebook albumu

Hvala svima na dolasku, vidimo se na idućem kvizu! :)

 

19.11.2018.

5. Ekipno državno prvenstvo 2018.