15. Europsko prvenstvo - Sofija 2019.

Natjecanja / IQA on-site natjecanja

13.11.2019.

15. Europsko prvenstvo - Sofija 2019.

U Sofiji je 8. - 10. studenog održano ovogodišnje izdanje Europskog kvizaškog prvenstva na kojem je sudjelovalo 13 naših igrača koji su postigli najbolje rezultate na Europskim prvenstvima dosad. Mario Kovač došao je do zlatne medalje u specijalističkim kvizu iz izvedbenih umjetnosti, a Dean Kotiga do 6. mjesta u općem individualnom kvizu! Idemo redom, ali ne kronološkim...

KUP NACIJA

Hrvatska reprezentacija u sastavu Širola, Kotiga, Štimac i Živanović zauzela je 6. mjesto, što je jednako prošlogodišnjem rezultatu iz Venecije i prije tri godine iz Atene. Engleska je nakon lanjskog trećeg mjesta opet prvak i u klasičnom finalu pobijedila je Belgiju s uvjerljivih 93:73. Lanjski prvak Norveška sad je treća.

Igralo je 19 reprezentacija.

1. ENGLESKA
2. BELGIJA
3. NORVEŠKA
6. HRVATSKA (Dean Kotiga, Dorjana Širola, Krešimir Štimac, Perica Živanović)


ASPIRACIJSKI KUP

Paralelno s Kupom nacija igrao se aspiracijski kup s istim pitanjima, a ekipe ovdje ne moraju biti iz iste države. I ovdje respektabilni rezultati naših, posebno ekipe Croatia under 25s koja je skoro do samog kraja bila u igri za polufinale.

Igrale su 32 ekipe.

1. England B
2. Norway B
3. Young England
9. Croatia under 25s: Fabijan Čorak, Lovro Marinović, Neven Milijić, Neven Trgovec
12. United States of Croatia: Lovro Jurišić, Krešimir Sučević Međeral, Mario Kovač, Jim Mudrak (USA)
20. Last Registration: Petra Lypolt, Diego Foss (NOR), Nick Mortimer (ENG), Paul Paquet (CAN)


KLUPSKO EKIPNO

Europalia je ostala prekratka 2 boda za finale i završila je na 5. mjestu, tako da im impresivan broj medalja s Europskih prvenstava i dalje ostaje 1 zlato, 3 srebra i 2 bronce. Five Big Guys odmah su iza njih na 6. mjestu. Svi klubovi u kojima su igrali naši kvizaši bili su u gornjoj polovici poretka. Naslov su obranili Sage Supercilia.

Igrale su 52 ekipe.

1. Sage Supercilia: Igor Habal (EST), Mark Henry (IRE), Sebastian Klussmann (GER), Mark Ryder (USA)
2. Broken Hearts: Mark Grant (WAL), Olav Bjortomt (ENG), Ian Bayley (ENG), Didier Bruyere (FRA)
3. Milhous Warriors: Pat Gibson (ENG), ...
5. Europalia: Dorjana Širola, Thomas Kolåsæter (NOR), Holger Waldenberger (GER), Derk de Graaf (BEL)
6. Big Five Guys: Dean Kotiga, Krešimir Štimac,  Perica Živanović, Kaarel Silmato (EST)
12. Croatians Anonymous: Fabijan Čorak, Lovro Marinović, Krešimir Sučević Međeral, Neven Trgovec
20. Escher MC 3.0: Neven Milijić, Ivan Andonov (SER), Diederick van Elst (NED), Guido ter Stege (NED)
25. Only Fools and Dark Horses: Petra Lypolt, Morana Zibar, Lovro Jurišić, Mukke Pedersen (DEN)

26. Natrula Koalicija: Mario Kovač, Bojan Lukić (SER), Braca Kundalić (SER), Vanja Tomašev (SER)


PAROVI

Čak 5 od 6 medalja kod parova podijeljeno je Englezima. Plasmani naših kvizaša približno su isti kao i prošle godine, a Dorjanino 9. mjesto čak je i identično. Od malobrojnih isključivo ženskih parova koji su se natjecali, Zibar / Lypolt ostvarile su najbolji rezultat!

Igralo je 105 parova.

1. Kevin Ashman (ENG) / Pat Gibson (ENG)
2. Didier Bruyere (FRA) / Ian Bayley (ENG)
3. David Stainer (ENG) / Olav Bjortomt (ENG)
9. Dorjana Širola / Holger Waldenberger (GER)
16. Dean Kotiga / Perica Živanović
21. Neven Milijić / Neven Trgovec
36. Krešimir Štimac / Fabijan Čorak
44. Krešimir Sučević Međeral / Mario Kovač
45. Lovro Jurišić / Lovro Marinović
89. Morana Zibar / Petra Lypolt


INDIVIDUALNO

Ono što je u gimnastici pojedinačni višeboj, to je kvizu pojedinačni opći kviz. Možda i najcjenjenije natjecanje prvenstva izgledalo je izuzetno dinamično čak i onima koji su ga pratli preko "livescorea". Deset je kvizaša kroz 7 rundi pitanja tražilo prolaz u finale.

Dean Kotiga odigrao je tu jednu od glavnih uloga. Najprije smo pratili kako drži 2. mjesto i ostavlja iza sebe sve kvizaške veličine osim Marka Granta iz Walesa, da bi nakon konačnih 7 rundi bio na 11. mjestu. S obzirom da se među prvom desetoricom našao i Amerikanac Steven Perry, Kotiga je ušao u finale i tamo s izjednačenim najboljim rezultatom stigao do 6. mjesta u Europi. Najbolji hrvatski rezultat prije ovoga bilo je 11. mjesto Dorjane Širole "nekih davnih dana".

Ovo nije sve, jer odmah na 13. mjestu imamo Krešimira Štimca Kiru kojem je finale izmaknulo za 3 boda. Dorjana je 22. i time je uvjerljivo najbolja žena - sljedeća je tek na 84. mjestu. Čak je 10 naših kvizaša u gornjoj polovici poretka.

Igrao je 201 igrač.

1. Ian Bayley (ENG)
2. Kevin Ashman (ENG)
3. Tero Kalliolevo (FIN)

6. Dean Kotiga 13. Krešimir Štimac 22. Dorjana Širola 35. Perica Živanović 43. Krešimir Sučević Međeral 55. Neven Trgovec 61. Fabijan Čorak 70. Neven Milijić 78. Mario Kovač 96. Morana Zibar 105. Lovro Jurišić 109. Lovro Marinović


SPECIJALISTIČKI INDIVIDUALNO

Svake se godine mijenjaju kategorije koje se igraju, a svaki igrač bira koje dvije želi od četiri ponuđene. Kad je prije nekoliko mjeseci objavljeno da će se ove godine igrati izvedbena umjetnost, vrlo specifično područje, Mario Kovač je krenuo u ozbiljne pripreme kakve ne viđamo baš često među kvizašima. Osim čitanja literature, isporučio nam je svoj pripremni kviz kojeg je odigralo tek 17 igrača u Hrvatskoj, no svrha je sad očito ispunjena. Drugog dana natjecanja već u jutarnjim satima Kovač je skupio 39 od mogućih 50 bodova i s komotnih 3 boda prednosti osvojio zlatnu medalju - prvu individualno i drugu ukupno, ako gledamo Dorjanino zlato s Europalijom iz Zagreba 2017.

Osim ovog, od specijalističkih rezultata treba istaknuti 6. i 13. mjesto Kotige i Širole također u izvedbenim umjetnostima, kao i 10. mjesto Kreše Međerala u geografiji.

 

IZVEDBENE UMJETNOSTI (igralo je 100 igrača)

1. Mario Kovač
2. Jussi Suvanto (FIN)
3. Kevin Ashman (ENG)

6. Dean Kotiga 13. Dorjana Širola 23. Fabijan Čorak 41. Perica Živanović 71. Morana Zibar

 

BUSINESS (igrao je 71 igrač)

1. Pat Gibson (ENG)
2. Mark Grant (WAL)
3. Anton Jacobsen (DEN)

19. Krešimir Sučević Međeral 30. Lovro Marinović 45. Krešimir Štimac 47. Neven Trgovec 56. Lovro Jurišić

 

TELEVIZIJA (igralo je 48 igrača)

1. Olav Bjortomt (ENG)
2. Jussi Suvanto (FIN)
3. Lorcan Duff (IRE)

29. Dean Kotiga 29. Krešimir Štimac 34. Petra Lypolt 37. Neven Trgovec 48. Mario Kovač

 

GEOGRAFIJA (igralo je 145 igrača)

1. Nico Pattyn (BEL)
2. Franky Soetens (BEL)
3. Kevin Ashman (ENG)

10. Krešimir Sučević Međeral 24. Neven Milijić 24. Dorjana Širola 29. Perica Živanović 34. Fabijan Čorak 64. Lovro Jurišić 99. Lovro Marinović 111. Morana Zibar


ZAKLJUČAK

Prvenstvo ćemo pamtiti po izvanserijskim rezultatima Kovača i Kotige, a na fantastične stvari poput 6. mjesta u kupu nacija ili individualnih plasmana u top 20 već smo navikli. Ukupan broj igrača na Prvenstvu bio je otprilike kao i u Zagrebu, a jednako kao i u Zagrebu Englezi su opet dominirali.

Sljedeće se godine održava Kvizaška olimpijada umjesto Europskog prvenstva, no domaćin ipak neće biti Memphis, kako je najavljivano par godina. IQA za grada domaćina izabrao je ipak europsku destinaciju - Krakow.

Zadnje, ali ne i najmanje važno - Hrvatski kviz savez je i ove godine odlaskom na Prvenstvo sponzorirao dvije mlade nade, to su Fabijan Čorak i Lovro Marinović, koji su u potpunosti ispunili povjerenje, izvrstan debitantski nastup.

13.11.2019.