2. Kvizaška olimpijada - Krakow 2021. - najava

Objavljeno u: Novosti

90e29d78 20dd 4b86 af33 9d7a6aa8e4b6

10.11.2021.

2. Kvizaška olimpijada - Krakow 2021. - najava

Čak pet godina čekali smo Kvizašku olimpijadu koja je originalno bila najavljena za Memphis 2020. godine. Engleski organizatori još 2019. prebacili su je u Krakow, a onda i 2020. pomaknuli na 2021. zbog globalne nemogućnosti putovanja.

Prijave su završile krajem rujna i prijaviti se mogao doslovno bilo, kao na pub kviz, uz uplatu kotizacije. Prijavljeno je 182 kvizaša iz 23 države, očekivano najviše iz Europe. Među njima naći će se 11 hrvatskih predstavnika. Više je to od 8 koliko ih je bilo u Ateni 2016., no opet manje nego na zadnjim Europskim prvenstvima, što možemo pripisati značajno višoj kotizaciji za Olimpijadu.

 

Tko igra od naših? Domagoj Pozderac igra na svojem prvom međunarodnom natjecanju ovakvog tipa, a Hrvatski kviz savez omogućio mu je sudjelovanje u sklopu poticanja mladih kvizaša koji su to zaslužili svojim rezultatima. U Kupu nacija standardna ekipa ima promjenu. Uz Dorjanu Širolu, Deana Kotigu i Krešimira Štimaca igrat će prvi put Neven Trgovec. U Aspiracijskom kupu koji se igra paralelno s Kupom nacija imamo ekipu „Chorwacja“, vjerojatno jedinu u kojoj će igrati dvije žene - Petra Lypolt i Morana Zibar, a uz njih i Krešimir Sučević Međeral i Mario Kovač. Ekipa pod imenom „3+1“ igrat će Aspiracijski kup u sastavu Lovro Jurišić, Perica Živanović, Domagoj Pozderac + odlični Nijemac Florian Dirr.

Igra se i klupski ekipni kviz, kviz parova, individualni kviz, te čak 12 specijalističkih kvizova od kojih svaki natjecatelj može odabrati njih 6: biznis, tehnologija, film, geografija, povijest, književnost, izvedbene umjetnosti, vizualne umjetnosti, pop glazba, znanost, sport i televizija. Osim za svaku pojedinu kategoriju, dijeli još medalja za specijalističke kvizove:

- petoboj (najboljih 5 kategorija od 12)

- high brow (najbolje 4 kategorije od 6)

- populist (najbolje 4 kategorije od 6)

- nacionalni poredak

Posebnost Olimpijade je i Knockout kviz koncipiran kao individualni dueli na ispadanje te Speed kviz u kojem se kroz ponuđene odgovore traži najbrži kvizaš.

Uz malo kvizaške sreće nadamo se i ponekoj medalji. Podsjećamo da Perica Živanović brani srebro iz sporta iz Atene 2016., a Mario Kovač aktualni je europski prvak u izvedbenim umjetnostima. Sretno svima, a rezultate možete pratiti uživo na OVOM LINKU!

Objavljeno: 10.11.2021.