Juniorsko i omladinsko svjetsko prvenstvo 2019.

Natjecanja / Juniorsko/omladinsko svjetsko prvenstvo

19.02.2019.

Juniorsko i omladinsko svjetsko prvenstvo 2019.

Hrvatski kviz savez organizirao je nakon juniorskog prvenstva 2017. godine i pauze 2018.,  Svjetsko juniorsko (do 19 godina) i Svjetsko omladinsko prvenstvo (do 23 godine) koje je pripremio International Quizzing Organisation. U Hrvatskoj je višestruko nadmašen broj igrača iz 2017. U 5 hrvatskih gradova + Čitluk u BiH igralo je 15 juniora i 41 omladinac. Rezultati su fantastični.

Sustav je isti kao i na "pravom" svjetskom prvenstvu koje se igra u lipnju, osim što se igra sa dvostruko manje pitanja. Dakle, isti dan se u svijetu igra isti kviz - osam je kategorija (mediji, povijest, znanost, zabava, kultura, lifestyle, sport i igre, svijet) po 15 pitanja, s tim da se rezultati najslabije kategorije ne broje (osim kod izjednačenja kao tie breaker). U obje konkurancije igralo se s istim pitanjima.

Naše rezultate možete pogledati na Google tablici, dok su ukupni svjetski u trenutku pisanja ovog izvještaja još uvijek u fazi unosa.

JUNIORSKO

Najbolji u Hrvatskoj je Juraj Strgar ispred Matka Šimića i Marka Poličića (koji ima jednak broj bodova kao i Mislav Maldini). Posebne pohvale idu 13-godišnjem Luki Vojnoviću koji se odvažio nastupiti i nadamo se da ćemo ga često viđati na kvizovima! To se nadamo i za ostale jer je većini ovo bio prvi susret s ozbiljnijim kvizom. Spomenimo i da su igrali i sinovi naših renomiranih kvizaša - Karlo Bleiziffer i Teo Barić, kao i Iris Trgovec - sestra našeg eksperta za sport. Juniorima je najbolje je riješena povijest, a kviz je prosječno riješen 47,87%.

OMLADINSKO

U Splitu se dogodila zanimljiva situacija. Najbolji u Hrvatskoj je Lucian Šošić iz Omiša, student splitskog Filozofskog fakulteta s 89 bodova. Studentica dentalne medicine, Dora Dodig je druga s 88, no zapravo bi bila prva da se ne primjenjuje pravilo o odbacivanju najlošije kategorije. Doru smo mogli upoznati i na Mirkovom memorijalu u Zadru. U Čitluku je Gojko Prusina također imao 88 bodova, čime je treći, a zanimljivo je i da je on student medicine. Iza su ostala dobro poznata imena - Finderle, Čorak itd. Juniorski pobjednik iz 2017., Borna Škrlec, ostvario je isti broj bodova kao i na zadnjem prvenstvu, što je sad bilo dovoljno za 10. mjesto, no nema razloga za razočaranje jer je najmlađi među prvih 14 natjecatelja. Ovdje je najbolje riješena znanost, a kviz je prosječno riješen 64,65%.

Najteža kategorija ukupno gledano bili su mediji (prosjek svih igrača 5,65/15 bodova), a najlakša znanost (9,18/15)

Svi su natjecatelji dobili certifikate o sudjelovanju, a Lucianu šaljemo i enciklopediju "A-Z of (almost) Everything".

Ovdje pogledajte galeriju slika s natjecanja, a za nju je zaslužna Ksenija Lu Zafirović. Za prijevod je zaslužan Nikola Pezić. Posebne zahvale idu i svim našim asistentima i proktorima: Borko Barić, Tomislav Bleizzifer, Ivan Čović, Franjo Falak, Ivan Marić, Boris Rauš i Domagoj Šesto. Organizatori natjecanja su Petra Lypolt i Dejan Cerovec.

Hvala Studentskom centru na prostoru, Gradu Zagrebu na potpori i Keindl-Sportu na nagradama za zagrebačke kvizaše.

19.02.2019.