Pub kvizovi

KRATKA POVIJEST

Priča kaže da su sredinom 1970-ih Sharon Burns i Tom Porter formirali poslovno partnerstvo kako bi doveli ljude u pubove na dane kad pubovi obično imaju malo prometa. Najprije su osnovali i organizirali 32 pub kviz ekipe koje su igrale tri lige nedjeljom navečer po jugu Engleske, a onda su nekoliko godina putovali po državi objašnjavajući pubovima zbog čega je to dobro za njih. Pub kvizovi već su 80-ih uz pikado i biljar bili standardna ponuda britanskih pubova, a da bi došli u Hrvatsku trebalo je proći još dvadesetak godina.

Zagrebački klub Booksa 2006. godine petkom je navečer krenuo s tim tada neobičnim okupljanjima ljudi i ubrzo je na Booksinim pub kvizovima bila tolika gužva da su igrači zamoljeni da ne šire informaciju što se u klubu događa tim danom... No virus se sljedećih godina prvo širio po Zagrebu, a onda je 2012. godine pokrenut pub kviz u Rijeci. U tom desetljeću bilježimo strelovit rast cijele scene, a koje su granice, teško je reći.

Samo u Zagrebu u jesen 2022. postoji preko 70 pub kvizova koji se mogu odigrati tjedno, a u ostatku Hrvatske sigurno još toliko. Njihova je raznolikost velika - od malih kvartovskih "pitanje-odgovor" kvizova do (polu)profesionalnih organizacija koje pripremaju preko nekoliko kvizova tjedno za preko nekoliko lokala.

Timski karakter pub kvizova čini ih pogodnima i za korporativno okruženje. Mnoge kompanije koriste ih kao team building aktivnost kako bi se kroz rješavanje problema u opuštenom okruženju među zaposlenicima povećala povezanost.

Za kraj je bitno naglasiti da su nagrade na pub kvizovima i dalje simbolične te da su kvizaški prestiž i 2 sata druženja najbitnije stvari zbog kojih se pub kvizovi igraju.