3. Memorijal Mirka Miočića - izvještaj

Objavljeno u: Novosti

6e83cf9f ef66 4271 9097 62eb3b28f3d0

10.10.2019.

3. Memorijal Mirka Miočića - izvještaj

Zadar je po treći put početkom listopada bio domaćin vrhunskog kvizaškog turnira, sad već međunarodno poznatog kao Memorijal Mirka Miočića. Oko 250 igrača iz 4 države tri je dana kviziralo suludim tempom, pa je tako podijeljeno 10 kompleta medalja.

U ovom izvještaju nećemo se posebno osvrtati na rezultate, oni su svi dostupni na stranici eventa. Savez čestita svim dobitnicima medalja, jer je jačina ovog natjecanja u svim konkurencijama bila među najvećima u Hrvatskoj ikad. Posebno nas veseli da su na individualnom kvizu u top 10 ušli Fabijan Čorak i Lovro Marinović kojima Savez omogućava igranje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu bez kotizacije. Vesele i sve bolji plasmani u svim konkurencijama igrača koji nisu iz zagrebačke kviz scene.

Organizacijski je sve prošlo vrlo glatko, uz tek minimalna kašnjenja koja su ionako na kvizovima standard. Čestitke Gulamu, Jurišiću i cijelom timu.

Nažalost epilog Memorijala ispao je puno manje lijep od samog natjecanja. Naknadna diskvalifikacija renomirane natjecateljice iznenadila je mnoge, no kvizaška etika je nešto se mora poštovati od razine kvartovskih pub kvizova pa sve do natjecanja ovog ranga. Hrvatski kviz savez najoštije osuđuje sve oblike stjecanja nepoštene prednosti na kvizovima. Uvijek će postojati kviz pitanja na koja znamo odgovor, ali se u tom trenutku ne možemo sjetiti. Ili imamo dvojbu, pa odaberemo pogrešnu opciju. Takav gubitak bodova boli najviše, ali boduje se samo ono što je na papiru. Želimo vjerovati da se ovakve stvari neće događati u budućnosti. Na tu temu dobili smo zajedničku izjavu udruga zaduženih za organizaciju naša sva 4 vikend turnira koju ovdje donosimo, a također i potpisujemo, uz ogradu od posljednje rečenice što se tiče daljnjih nastupa. Svatko može imati trenutak slabosti, pa vjerujemo kako se incident neće ponoviti.

 

ZAJEDNIČKA IZJAVA

Drage kvizašice i kvizaši,

U nastavku popisani organizatori kviz natjecanja žele ovim putem istaknuti da na svojim natjecanjima žele graditi dobru atmosferu, razumijevanje i suradnju između svih sudionika – uz poštivanje onoga što se naziva „fair play“.

Kviz je nama i vama zabava, ali to ne znači da ne igramo po pravilima. U tom smislu osuđujemo svako nepošteno stjecanje prednosti – prepisivanje, priznavanje onoga što se ne treba priznati, naknadno dodavanje točnih odgovora i svaki drugi oblik varanja. Tko se bavi takvim radnjama svima ostalima uskraćuje pošteno nadmetanje u onome što vole, za što su izdvojili vrijeme i novac – u kvizu. Ne želimo optužbe iz druge ruke, javne progone kao ni govorkanja iza kulisa. Želimo da se svaka nepravilnost o kojoj imate izravno saznanje i još bolje dokaz prijave organizatoru.

Potaknuti nemilim događajem na nedavno održanom III. Memorijalu Mirka Miočića, smatramo da je potrebno javno reći da su takvi postupci uvijek i bez razlike za osudu. Pozdravljamo brzu i ispravnu reakciju organizatora, a svima uključenima u bilo koji oblik varanja na kvizovima uskratit ćemo mogućnost sudjelovanja na događajima koje organiziramo.

KviZD / Memorijal Mirka Miočića
Kvizoljupci Zlatne doline / SOVA
Organizacija varaždinskih kvizaša / OVaKO
K.U.K. / Zimko

Objavljeno: 10.10.2019.